Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Buggyantott tojás (alaprecept)

Nyomtatóbarát változat!
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
8 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1/2 dl fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Méltatlanul mellőzött tojásétel, mely remélhetőleg visszanyeri a helyét, a mindennapi étkezésben. Hiszen, a tojást is, mint fő koleszterinforrást, az embert mérgező étket, rehabilitálják a modern konyhában. Sokoldalúsága elképesztő, szendvicsek, feltétek, előételek vagy csak étvágyfalatok részeként szerepelhet.
Felforralunk egy liter vizet, beleöntjük az ecetet és a sót, majd gyöngyözve forrni hagyjuk. A tojásokat, szigorúan egyenként, merőkanálba vagy kis tálakba ütjük, majd a vízbe borítjuk. A szétkúszó tojásfehérjét villával ráigazgatjuk a a sárgájára. 2-3 percig főzzük, majd, jeges vízbe szedjük, hogy megakadályozzuk a további fövést. Szükség esetén, tálalás előtt, a fahérjecafatokat ollóval vágjuk körbe. A buggyantott avagy posírozott tojás, akkor az igazi, ha a fehérje szilárd, de a sárgája lágy. Tálalás előtt meleg, de nem forrásban lévő vízben, melegítsük újra.
Tálalhatjuk hollandi vagy zöldfűszeres mártással, sajtszósszal, esetleg szendvicsen, spárga és spenótételek, levesek és főzelékek feltétjeként, de salátákhoz is tökéletes kiegészítő.
Nem kell félni az elkészítésétől, néhány tojást beáldozhatunk a célra, legföljebb, magunk esszük meg!
A hibátlan végeredmény, kárpótol, a vélt, veszteségért.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)