Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Hurkás derelye

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék
Hozzávalók

Hurkás derelye
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
2 evőkanál erős pista ? ? ? ? ? ?
4 evőkanál ketchup 109 2.1 0.4 24 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
20 dkg véreshurka 212 11.9 18.2 0.2 0 75
20 dkg májashurka 157 22.6 7.1 0.4 0 85
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Gyúrt tészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Hurkás derelye
A ketchupot és az erőspaprika krémet elkeverjük, behűtjük. A sajtot megreszeljük. 60 dkg lisztből gyúrt tésztát készítünk. A hurkáról lehúzzuk a bőrét és centis szeletekre vágjuk. A késfok vastagságúra nyújtott tésztát pohárral kiszúrjuk és a a hurkaszeleteket rátesszük. A tészta széleit a felvert tojással megkenjük és félbe hajtjuk. Jól lenyomkodva forrásban lévő sós vízben kifőzzük. leszűrjük és az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk.
A paradicsomos paprikamártással és a reszelt sajttal tálaljuk.

Gyúrt tészta
A lisztet a gyúrótábla közepére öntjük. A liszthalom tetejébe mélyedést vájunk, amelybe beleöntjük a sóval és 1 dl vízzel felvert tojásokat. Összemorzsoljuk, mindig a kupac közepe felé terelgetve a szétfolyó tojáslét. Ha kicsik a tojások némi vizet még adhatunk hozzá, de a tészta ne legyen lágy. Ha homogén masszává gyúrtuk, osszuk négy kb. egyforma részre és egyenként addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas állagú és csomómentes nem lesz.
A tésztagolyókat olajjal vékonyan lekenve és betakarva hagyjuk egy órát pihenni. Ezután kevés lisztet felhasználva a kívánt vastagságúra nyújtjuk és szeleteljük.
Ha nem használjuk fel frissiben, lisztel meghintve, langyos, szellős helyen zörgősre szárítjuk. Vászonzacskóban sokáig eltartható.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)