Pogácsa
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 60 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
| 10 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 10 dkg
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
| 1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
| 1 kávéskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
| 4 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
| 2 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
| 1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
| 2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
| 1 kávéskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| igény szerint
köménymag |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A lisztet összeszitáljuk a sóval és elmorzsoljuk a zsiradékokkal. Közben a cukros, meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tejfölt, az élesztős tejet és a két tojássárgáját jól elkeverjük és a morzsás keverékhez adva tésztává gyúrjuk. Fél órát kelesztjük, majd lisztezett deszkán kinyújtva, 20 perc időközökkel, háromszor hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét a maradék felvert tojással lekenjük, bevagdossuk és megszórjuk köménymaggal. Közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Jól csúszik rá, egy korsó sör.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)