Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Rácponty

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Karácsony, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Halak
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.5 kg ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
1 kg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
4 adag napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
ízlés szerint fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
30 dkg paprika  20 1.2 0.3 3 0.9 0
15 dkg paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
20 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
8 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A pontyfilét kb. 5 cm széles szeletekre daraboljuk. Ezután a füstölt szalonnából vágott vékony csíkokkal megtűzdeljük, majd besózzuk, és állni hagyjuk. Ezután a tűzdelt pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, és egy kevés olajon elősütjük mindkét oldalukat, hogy szép piros legyen.
A fejből, a nyesedékből és a csontokból tartalmas halalaplét készítünk, melyet leszűrünk. A maradék lisztet a 3 dl tejfölbe keverjük és az alaplével öszeforraljuk, sózzuk. A szeletekre vágott vöröshagymát, a halsütésből visszamaradt, olajban megpirítjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk.
Karikákra vágjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot.
Kakastaréjt készítünk a maradék füstölt szalonnából. A szalonnából a bőrével együtt kb. 0,5 cm vastag szeleteket vágunk. A szalonna szeleteket 1 cm távolságban a bőréig bevágjuk. Serpenyőben megsütjük.
Egy tepsit a sült szalonna zsírjával kikenjük. Egymásra rétegezve elterítjük a burgonyát, a vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, , közben sózzuk, borsozzuk, majd az elősütött pontyszeleteket. Ezután ráöntjük a mártást, meglocsoljuk a maradék tejföllel. A tetejére tesszük a kakastarélyokat.
Középmeleg sütőbe helyezzük, és készre sütjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)