Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sólet

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 200 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Rakott, Csőben sült, Kemence, Római tál, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
10 dkg árpagyöngy 350 9 1.4 75 20.7 0
50 dkg füstölt libamell ? ? ? ? ? ?
40 dkg tarkabab 338 22.3 1 57.9 9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Előző este beáztatjuk a gerslit, a babot és a füstölt libamellet. Másnap előírás szerint beáztatjuk a római tálat. A lecsöpögtetett babot és gerslit összekeverjük az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával és a liszttel, majd a sütőtálba simítjuk. Kissé belenyomjuk a gondosan megmosott tojásokat és a tetejére tesszük a libamellet. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint borssal, a sóval bánjunk óvatosan, mert a füstölt hús is sós, majd leöntjük a felolvasztott libazsírral és annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Majd a tálat lefedjük és hideg sütőbe téve 160 fokon három óra hosszat sütjük, készíthetjük úgy is, hogy egy órát sütjük 160 fokon, majd a hőfokot 95 fokra visszavéve egy éjszakára a sütőben hagyjuk.
Kemencében inkább öntöttvas lábosban készítsük, kicsit több vízzel. Ekkor a kenyérsütés után tegyük a kemencébe és reggelig nyugodtan hagyjuk benne.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)