Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Töltött káposzta cserépedényben

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 720 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Töltött, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
20 db feketebors 0 0 0 0 0 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
2 evőkanál borsikafű 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
10 db savanyúkáposzta levél ? ? ? ? ? ?
1 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
25 dkg lángoltkolbász 511 23 45 0.2 0 150
50 dkg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
30 dkg füstölt hús 366 17.2 33 0.1 0 0
2 db láb (sertés) 326 16 29 0.3 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rizst térfogatának megfelelő vízben felforraljuk, majd a lángot lekapcsolva, hagyjuk, hogy az összes vizet felszívja. A töltelékhez a lapockát megdaráljuk, összekeverjük a rizzsel, pirospaprikával, a zúzott fokhagymával, a tojással, kevés borssal és sóval, majd, a massza felét, nem túl szorosan, becsomagoljuk a savanyú káposztalevélbe (a rizs dagad). A másik feléből kopasz gombócokat gyártunk. A szalonnát apró kockára vágjuk és zsírjára sütjük, majd a finomra metélt hagymát megpároljuk rajta. Belekeverjük a paprikát és kevés vízzel felöntve félre tesszük. Az apró káposzta és a hagymás keverék felét cserépedénybe terítjük. Erre rátesszük a kaprot, a babért, az egész borsot és a csombort. Körben lerakjuk a gombócokat és a töltelékeket, váltakozva a feldarabolt kolbásszal és a füstölt hússal. Egy vagy két rétegben, függően az edény méretétől. A tetejét beborítjuk a maradék káposztával és hagymával. Letakarjuk néhány, megmaradt, káposztalevéllel és felöntjük, annyi vízzel higított káposztalével, amennyi éppen ellepi. Az edényt lefedjük és hűlőfélben lévő kemencébe vagy hideg sütőbe tesszük, melyet 120 fokra állítunk. Egy éjszakát hagyjuk párolódni. Úgy tálaljuk, hogy mindenkinek jusson mindenből. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
A sózásról szándékosan nem írtam, nagyban függ az alapanyagok sósságától, töltött káposzta minél többször melegítve finomabb és sósabb!


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)