Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Burgonyás rakott káposzta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 fej fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
1 kg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
10 dkg cheddar sajt 0 ? ? ? ? ?
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A laskára vágott káposztát babérlevéllel, néhány szem borssal, köménnyel és sóval ízesített vízben negyed órát főzzük, majd lecsepegtetve félretesszük. A burgonyát héjában megfőzzük és, megtisztítva, felkarikázzuk. A zsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd a darált húst hozzáadva, morzsásra keverjük. Közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikát. Sózzuk, borsozzuk és kevés vizet hozzáöntve puhára pároljuk. A végén a belekeverjük a tojásokat, a finomra vágott kaprot és petrezselyemzöldet. Zsírral kikent tepsibe terítjük a burgonya felét, rászórjuk a káposzta felét és betakarjuk a hús felével. Megismételjük a rétegezést, majd a tetejére szórjuk a megreszelt sajtokat. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt, addig sütjük, amíg a sajt aranybarna lesz.
Rövid pihentetés után kockára vágva tálaljuk. Külön tálkában tejfölt adhatunk hozzá.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)