Sváci sajt fondü
			
			
				
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
							
				
				| alapanyag | 
				kalória (kcal) | 
				fehérje (g) | 
				zsír (g) | 
				szénhidrát (g) | 
				rost (g) | 
				koleszterin (mg) | 
				
								
					| 1/2 dl				
		cseresznyepálinka					 | 
					245 | 
					? | 
					? | 
					? | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		konyhasó					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 késhegynyi				
		cayenni bors					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 teáskanál				
		étkezési keményítő					 | 
					344 | 
					0.5 | 
					0 | 
					86 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 evőkanál				
		citromlé					 | 
					18 | 
					0.2 | 
					0 | 
					3.1 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 10 dkg				
		óvári sajt					 | 
					367 | 
					21.6 | 
					29.8 | 
					2.5 | 
					0 | 
					79 | 
				
				
						
					| 10 dkg				
		cheddar sajt (chester)					 | 
					495 | 
					25.5 | 
					27 | 
					37 | 
					0 | 
					97 | 
				
				
						
					| 10 dkg				
		gouda sajt					 | 
					98 | 
					2.8 | 
					1.6 | 
					18 | 
					0 | 
					4 | 
				
				
						
					| 2 dl				
		száraz fehérbor					 | 
					70 | 
					0 | 
					0 | 
					16 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					1 gerezd				
		fokhagyma  					 | 
					134 | 
					6.8 | 
					0.1 | 
					26.3 | 
					0.8 | 
					0 | 
				
				
						
					| 2 db				
		bagett					 | 
					0 | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
				
				
		|  
				az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
				 | 
		 
		
		
						
			Kezdésnek dörzsöljük be az edényt egy gerezd fokhagymával, majd öntsük bele a száraz fehérbort. Nem kell variálni, az olaszrizling is tökéletes. A gyöngyöző borba szórjuk a durvára reszelt sajtokat. Gouda, Cheddar, Óvári tökéletes, az unalmas trappistát felejtsük el. A jó fondü 3-4 féle sajtból áll. Ha, a sajtok felolvadtak, keverjünk a masszához evőkanálnyi citromlét, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá kukoricalisztet vagy keményítőt, csipet cayenni borssal, sóval, esetleg szerecsendióval érdemes fűszerezni. Végül hozzáadunk fél deci cseresznyepálinkát. Ekkor borszeszégő fölé helyezzük és asztalra adjuk. Pirított negyedelt, szárított baguettet adjunk mártogatni. 
A változatosság gyönyörködtet alapon, konzerv gombát, párolt kelbimbót, répát, burgonyát és sonkát is márthatunk bele.
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)