Velős palacsinta remulade mártással
Hozzávalók
Remulade mártás
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| ízlés szerint
friss citromlé |
45 |
0.4 |
0.1 |
7.7 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
mustár |
169 |
5.7 |
6.4 |
22 |
0 |
0 |
| 1 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
| 2 db
mogyoróhagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 1/2 csokor
tárkony |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1/2 csokor
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
| 10 db
kapribogyó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 2 db
csemegeuborka |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 2 dl
majonéz |
848 |
1.3 |
93.2 |
0 |
0 |
95 |
| ízlés szerint
fehérbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Velős palacsinta
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| igény szerint
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
| igény szerint
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
| 1 evőkanál
napraforgó olaj |
902 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
feketebors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
fűszerpaprika |
342 |
13 |
4 |
63 |
0 |
0 |
| 3 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
| 25 dkg
borjúvelő |
113 |
9 |
8.6 |
0 |
0 |
0 |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Palacsinta alaptészta
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 20 dkg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
| 2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
| 3 dl
tej (1,5%) |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 1.5 dl
szóda |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 3 evőkanál
napraforgó olaj |
902 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
| 1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Remulade mártás
A majonézhez hozzákeverjük a finomra vagdalt uborkát, kaprit, petrezselymet, tárkonyt és a hagymát, a fehérborral hígítsuk fel a mártást és ízesítsük a többi hozzávalóval.
Velős palacsinta
A finomra vágott vöröshagymát 1 ek olajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a hártyáitól megtisztított és összevágott sertésvelőt. Sóval, törött borssal, csípős paprikával fűszerezzük, 1 tojással összesütjük.
A masszát a palacsinták közepére kenjük, melyeket feltekerünk és a két végüket betűrve a szokásos módon bepanírozva, bő olajban kisütünk.
4 főre 8 palacsintára és 2dl mártásra van szükségünk.
Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)