Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

citromfű

Népies neve: anyaméhfű, macskaméz, citromosfű, mézfű, melissza. Szaporítása: magvetéssel, dugványozással, tőosztással kora tavasszal vagy nyár elején történik. Felhasználható fosztott és morzsolt levelek formájában. Már a görögök és a rómaiak is használták a kertekben növő és dörzsölés után citromszagra emlékeztető növényt. Levele inkább nyersen, de szárazon is felhasználható gyümölcslevesek, saláták, szószok, főzelékek, gombaételek, szárnyas és vadas ételek, valamint savanyúságok eltevéséhez. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, szaponint tartalmaz. Fűszerértéke mellett nagyon jó háziszer szíverősítőként, görcsoldónak, étvágygerjesztőnek, alkalmazzák még emésztési zavaroknál, álmatlanságnál, magas vérnyomásnál is.
Még több recept amelyikben van citromfű