Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Bolognai lasagne Dorka kedvére

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt-sült tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

Bolognai lasagne Dorka kedvére
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
40 dkg lasagne tészta 0 ? ? ? ? ?
60 dkg marhahús közepes zsírtartalmú 205 19 14 0.6 0 75
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 doboz paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
2 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tejmártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Bolognai lasagne Dorka kedvére
Először a ragut készítsük el. A felhevített olajon a darált marhahúst, folyamatosan kevergetve, morzsás állagúra dolgozva, enyhe barnulásig sütjük. ekkor hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és az almareszelőn lereszelt zöldségeket, ezekkel is átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsompürét. Addig sütjük, amíg élénk színét elveszti. Ráöntjük a paradicsomkonzervet, a levével együtt, belekeverjük a fűszereket és kis lángon, fedő alatt fél órát főzzük. Ráöntjük a húslevest, sózzuk, borsozzuk és további fél órát főzzük. Felöntjük a borral és fedő nélkül, a kellő sűrűségig forraljuk, néha keverjük meg. Végül, ha kell ismét megfűszerezzük. Érdemes többszörös adagot főzni, mert jól bírja a mélyhűtést. Ez a ragu egyéb főtt tésztákhoz is használható.
Amíg a ragu párolódik, készítsük el a tejmártást.
Megfelelő méretű tepsibe simítsunk egy réteg tejmártást, majd fedjük be tésztalapokkal. Akár friss tésztával, akár készen vásárolttal dolgozunk, előfőzni nem kell. A tésztára terítsünk egy adag ragut, majd tejmártást. Ezt folytassuk, amíg a hozzávalókból tart. Figyeljünk, hogy a tetejére tészta és egy vastagabb réteg tejmártás kerüljön, ragu nem kell.
180 fokra előmelegített sütőben 25 percig süssük, majd hintsük a tetejére a reszelt sajtot és még negyed óra alatt süssük aranybarnára. Kockára vágva tálaljuk, de felvágás előtt negyed órát pihentessük.

Tejmártás
A felforrósított vajban pezsgessük meg a lisztet, majd a tejet fokozatosan hozzáöntve, mindig csomómentesre keverve, a kellő sűrűségig főzzük. Közben sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítsük. Ha véletlenül csomósra sikerülne, törjük át szitán vagy botmixerrel.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)