Forgácsfánk, csöröge
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 35 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
| 1 evőkanál
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
| 5 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
| 1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
| 2 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
| 3 cl
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1 késhegynyi
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| igény szerint
vaníliás cukor |
400 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
| igény szerint
baracklekvár |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tejfölt, a tojássárgájákat, a tojást, a cukrot, a sót és a rumot elkeverjük és a liszt közepébe vájt mélyedésbe öntjük, nagyon jól összedolgozzuk, olyan kemény legyen, mint a gyúrt tészta. Letakarva fél órát hagyjuk pihenni. Késfok vastagságúra nyújtjuk, majd hosszúkás téglalapokra vágjuk, hosszában metszést ejtünk és az egyik rövidebb oldalát áthúzzuk a bemetszésen. Ha kész a tészta olajat forrósítunk és, mindig csak néhány tésztadarabot téve a forró olajba, egyszer megforgatva, aranybarnára sütjük. A tésztát még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Tálaláskor langyos baracklekvárt kínálunk mellé.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)