Nagy fazekat előkészítünk. Beletesszük a kocsonyahúst (fül, farok, köröm, fej, bőrke), a csülköt és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Beleszórjuk a fűszereket, a zöldségeket, a vöröshagymát héjastul, valamint a megtisztított és félbevágott fokhagymagerezdeket. Egészen kis lángon, lassan felforraljuk. Bármennyire habzik is a teteje, nem kevergetjük, a hab magától szépen lefő, persze csak akkor, ha éppen csak pöszmörög. Körülbelül 4 óra alatt elkészül. A lángról lehúzzuk, és fél óráig hagyjuk pihenni. A levet óvatosan lemerjük, nem öntjük! Közben a húsdarabokat kiemeljük, ízlésünk szerint kicsontozzuk, zsírtalanítjuk és darabokra vágjuk. Mélyebb tányérokba osztjuk, lehetőleg mindenből jusson a tálakba. A levet zsírtalanítjuk, szalvétával vagy jól nedves, de jól kicsavart vászonkendővel és a húsdarabokra merjük, hagyjuk megdermedni. Borssal, paprikával meghintve, ecetes tormával vagy citromgerezddel díszítve kínáljuk.
Tipp:Főzhetünk bele egy szárított cseresznyepaprikát is.
Tipp:A megfelelően főzött és nem túl híg kocsonya zselatin nélkül is szépen megdermed.