Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szalontüdő

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Belsőségekből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
2 evőkanál búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
15 db feketebors 0 0 0 0 0 0
16 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
20 dkg vegyes zöldség ? ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db sertésnyelv 214 16.8 16 0.5 0 108
50 dkg szív 96 16.9 3 0.4 0 0
1 kg sertéstüdő 0 10.3 14.6 2.4 0 60
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tüdőt, a szívet és a nyelvet egészben, bezöldségelt, sós vízben felteszem főni, lehetőleg kuktában, így kb. fél óra. A lébe beleteszem az egész hagymákat, egy fűszerzacskóba rakom a babérleveleket, az egész borsot, a fokhagymát és a citrom vékonyan levágott héját.
Ha megpuhultak a húsfélék, eltávolítom őket a főzőléből, amit leszűrök. A nyelveket hideg vízzel leöblítem és a külső hártyát eltávolítom. Kihűlés után a nyelvet és a szívet csíkokra vágom, majd a hörgők eltávolítása után a tüdőt is.Közben az olajból és a lisztből világos rántást készítek, belekeverem a kristálycukrot, és karamellizálom, felöntöm a főzőlé egy részével, hozzákeverem a mustárt, majd 3 dl tejföllel elkeverem.
Beledobom a vagdalékot és éppen csak összeforralom.
További főzőlé hozzáadásával kellemesen sűrű mártássá
higítom. A kellő pikantériát citromlé hozzáadásával érem el.

Zsemlegombóccal vagy knédlivel tálalom, a többi tejföllel meglocsolva tálalom.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)