Ír gulyás Dózsa módra
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
ízlés szerint
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
feketebors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
napraforgó olaj |
902 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
1 csokor
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
1 mokkáskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 db
olívabogyó |
138 |
1.4 |
13.9 |
1.8 |
2.4 |
0 |
4 db
paprika |
20 |
1.2 |
0.3 |
3 |
0.9 |
0 |
2 adag
fehérrépa |
30 |
1.2 |
0.1 |
5.9 |
7.5 |
0 |
4 db
sárgarépa |
40 |
1.2 |
0.2 |
8.1 |
3.4 |
0 |
2 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 liter
barnasör |
51 |
0 |
0 |
5.9 |
0 |
0 |
1 kg
marhafelsál |
243 |
17 |
19 |
0.6 |
0 |
83 |
4 db
paszternák |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Először is, az ír gulyás nem igazán leves, állaga valahol a leves és pörkölt között félúton határozható meg. Igazi egytálétel. A marha legjobb részeiből készül, például felsálból. A húst megmossuk, nagy kockákra vágjuk, őrölt borssal elkevert lisztben megforgatjuk, és forró olajban átpirítjuk. A kicsumázott paprikát ugyancsak forró olajban megpirítjuk, lehúzzuk a héját, és kis kockákra vágjuk. A húst felöntjük a sörrel, babérlevelet, kakukkfüvet teszünk bele, és lefedve, lassú tűzön egy órát főzzük. Beletesszük a vastagabb karikákra vágott sárgarépát, a hosszában félbevágott paszternákot és fehérrépát, megsózzuk, és ugyancsak lefedve addig főzzük, míg a hús és zöldség megpuhul. Ha kész, hozzáadjuk a felkockázott piros husú paprikát és az olívabogyót, és még egyet forralunk rajta. Tálalásnál reszelt citromhéjjal és finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.
Sáfrányos rizst vagy burgonyapürét adhatunk hozzá.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)