Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

ánizs

Népies neve: ánizsmag, illatos ánizs, közönség ánizs, bécsi kömény A Földközi-tenger mellékéről származik. Nálunk is termesztik ezt az illatos növényt. mely 3,5-5 mm hosszú, szürkésbarna színű fűszer. Jellemző kellemes illata, a köménymagra emlékeztető, de annál erősebb szagú, édesen aromás ízű fűszer. Az ánizstermések illó olajat, zsíros olajat, fehérjét, cukrot tartalmaznak. Mint fűszert az egész világon használják. Felhasználható vöröskáposzta-, sárgarépa-, tök-, cékla- stb.. főzelékekben. Vadas ételek, mártások ízét előnyösen érdekessé tehetjük egy parányi ánizzsal. Édességeknél: gyümölcskompótok, édes rizs, köhögés elleni cukorkák, pudingok és egyes vidékeken kenyérsütésnél, sós süteményeknél (néha köménnyel vagy édes köménnyel együtt) is használják. Italokban is közkedvelt: puncsok, szirupok, likőrök stb. Gyógyhatása miatt étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó; idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják, de az egészséges ember számára is hasznos fűszer. A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen.
Még több recept amelyikben van ánizs