Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

Asiago DOP

sajt 100% tehéntejből, Vicenza és Trento környékéről

Asiago fresco (friss Asiago, érlelés 20-40 nap): kitűnő magában, vagy egy paninóban tízóraiként, vagy kockára vágva salátákban, vagy vékony szeletekben rántottára, illetve sütőben sült tésztákra.

Asiago d’Allevo (érlelés legalább 4 hónap): ezt az érlelt fajtát használhatjuk reszelve tésztákra, de fogyaszthatjuk friss gyümölcsök mellé is. A héjastul kitűnő salátaágyon tálalva.

Hogyan őrizzük meg e sajt frissességét otthonunkban: a szeletet tökéletesen le kell róla vágni, és frissen tartó fóliába kell tekerni, majd 8-9°C-on tárolni. A friss Asiagót rövidebb ideig lehet csak tárolni, mint a d’allevót. Ezért azt tanácsoljuk, hogy minél hamarabb használják el, akár a főzéshez is. A nagyon érlelt (stravecchio) d’allevót lehet a legtovább tárolni, egy konyharuhába tekerve, akár magasabb hőmérsékleten is. A friss Asiagót ne tároljuk otthon 8-10 napnál tovább.Az Asiago d’Avello megfelelő hőmérsékleten akár egy hónapig is eláll.

Bortársítás:
Friss Asiago: a finomsága hasonlóan könnyed borokat kíván, üde és könnyű fehérborokat, vagy lágy és könnyed rosét. Ha előételként tálaljuk, kellemes hozzá egy 7-8°C-ra behűtött száraz habzóbor is.



Receptek, melyekben van Asiago DOP
Spárgasaláta friss Asiagóval és Speckkel
Még több recept amelyikben van Asiago DOP