Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

papaya

A papaya változatos alakú gyümölcs. Léteznek kerekded, tojásdad és megnyúlt fajtái is, de hazánkban főként a kis méretű, körte alakú papayával találkozhatunk. Héja zöldessárga vagy sárga, lazacrózsaszíntől a narancssárgáig váltakozó gyümölcshús puha, lédús. Ajánlatos a gyümölcs húsára citromlevet csurgatni. A gyümölcs belsejében lévő fekete magok nem ehetőek. A termés papaint tartalmaz, ami egyike a leghatékonyabb fehérjebontó enzimeknek. Minél éretlenebb a gyümölcs annál nagyobb mennyiségben található meg benne ez az enzim. Az éréssel rohamosan csökken a mennyisége. Az angolok a papayát a gyarmati időben "reggeli gyümölcsnek" nevezték. A trópusokon még ma is reggeliként fogyasztják.

Szezon: egész évben

Tárolás: 11-12 °C-on érettségi állapottól függően 7-10 napig. Az éretlen papayák szobahőmérsékleten néhány nap alatt beérnek.

Felhasználás:
A gyümölcsöt elfelezzük és a magokat eltávolítjuk, majd cikkekre vágjuk és a gyümölcshúst a héjból kiszelve fogyasztjuk. Egy kevés citromlével megcsepegtetjük ami jobban kihozza az ízeket. A papaya kitűnően alkalmas gyümölcssalátába is. Mint előételt füstölt sonkával, utóételként pedig vörösborral leöntve tálalhatjuk. A gyümölcs akkor érett, ha kis nyomásnak enged és a héj színe sárgásra vált.


Receptek, melyekben van papaya
Még több recept amelyikben van papaya