Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással
Hozzávalók
Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
60 dkg
eper |
39 |
0.9 |
0.6 |
7.2 |
0.8 |
0 |
15 dkg
mogyoró |
691 |
15.6 |
63.5 |
8.7 |
8 |
0 |
15 dkg
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
5 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 dl
száraz vörösbor |
? |
? |
? |
? |
0 |
0 |
1 csipet
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kiskanál
étkezési keményítő |
344 |
0.5 |
0 |
86 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A túrógombóchoz
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
12 dkg
búzadara |
0 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
75 dkg
tehéntúró (félzsíros) |
62 |
3.2 |
3.3 |
4.8 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással
A szárazon megpirított mogyorót ledaráljuk. A vajon a morzsát aranybarnára pirítjuk, majd egy tálban a darált mogyoróval elkeverjük. Az epret kicsumázzuk. Annyi szem szép epret, ahány gombócot akarunk, félreteszünk. A többit, egy láboskában, a cukorral felfőzzük, csipetnyi borssal ízesítjük és kevergetve puhára főzzük. Egy villával nyomkodjuk szét. A vörösborban elkevert keményítővel sűrítsük be. A gombócmasszát szétosztjuk és minden gombóc közepébe egy eperszemet dugunk, majd forrásban lévő sós vízben 10-12 perc alatt kifőzzük. Az ízes morzsába forgatva, az eperszósszal leöntve tálaljuk.
Díszítsük citromfűlevélkékkel.
Édesszájúaknak külön porcukrot adjunk hozzá.
A túrógombóchoz
A túrót áttörjük, a tojásokat felverjük és keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Hűtőszekrényben pihentessük legalább egy órát.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)