Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

patisszon

A patisszon vagy másnéven csillagtök a tökfélék családjába tartozó dudvás szárú növény, amely egyéves, váltivarú, egylaki. Egyaránt felhasználhatjuk az ételkészítés során a kabakos termését, magját és a virágát. E nemzetség legismertebb fajai, a spárgatök, sütőtök, cukkini mellett a patisszon sem elhanyagolható táplálkozási szempontból. Társaitól eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Figyelni kell arra, hogy csak a kemény példányokat vásároljuk meg, melyek ellenállnak a nyomásnak. Célszerű vásárlást követően azonnal, frissen feldolgozni. A hűtőszekrény zöldségrekeszében néhány napig tárolható.
Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. A különböző diétának megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve, gyakorlatilag a legtöbb étrend részét képezheti. Vitamin- és ásványianyag-tartalma elhanyagolható. A patisszon változatosan elkészítve a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak része. Vegetáriánus étrendben gyakori feltétként találkozhatunk a patisszonnal.
Felhasználási lehetőségek:
1. Kabakos termése
- Savanyítva önállóan, vagy vegyes saláta részeként
- Feltétnek "pörkölt" formájában, bundázva, sörtésztában
- Grillezve mártásokkal
- Töltött ételnek elkészítve
- Rakott ételként
- Karamellizálva
2. Virága
- Töltött ételként
- Sörtésztával bundázva
- Nyersen saláta részeként, vagy mártásba mártogatva
- Karamellizálva
3. Magjai
- Müzli részeként
- Pirítva önállóan
- Saláták ízesítéséhez, díszítéséhez
A patisszon helye az étrendben
Hazánkban elsősorban a bundázott termése ismert és közkedvelt. De a patisszon ennél több, változatos lehetőséget kínál. Egyaránt fogyasztható nyersen saláta részeként, párolva köretként, főzelék formájában, feltétként a kabakos termése. Azonban felhasználható a virága, illetve a fiatal termés még puha magjai, amelyek jellegzetes ízűek. Bundázhatjuk a hagyományos módtól eltérően például sajtos masszával és így gyermekeknek hamis rántott halként tálalhatjuk. Karamellizálva különleges zöldségkoktélt készíthetünk belőle.
Még több recept amelyikben van patisszon