Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sonkás burgonyagombóc párolt savanyúkáposztával

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Tészták, Főétel, Hideg téli napokra, Hétköznapi vacsora, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék
Hozzávalók

Sonkás burgonyagombóc párolt savanyúkáposztával
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
75 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Párolt savanyúkáposzta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl almabor 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db borókabogyó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 db alma  35 0.4 0.4 7 2.3 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
80 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sonkás burgonyagombóc párolt savanyúkáposztával
A héjában főtt burgonyát, még melegen megtisztítjuk és áttörjük. A szalonnát apró kockára vágjuk és a zsírját kisütjük, majd a pörcöt félre tesszük. A zsírján megpirítjuk a finomra metélt hagymát és a kis kockára vágott sonkát. Ha minden langyosra hűlt, összedolgozzuk a gombóc hozzávalóit. A liszt mennyisége változhat. Könnyen formálható tésztát kell kapnunk. A gombócokat forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Az elején keverjük át, hogy ne ragadjanak le az edény aljára. Ha feljöttek a víz felszínére, még két-három percig főzzük. Próbaképpen az egyiket vágjuk félbe. A felolvasztott zsírba szedjük, miután jól lecsepegtettük.
A párolt savanyú káposztával tálaljuk.

Párolt savanyúkáposzta
A felhevített olajon megpároljuk a felkarikázott hagymát, felöntjük a borral és belekeverjük a többi hozzávalót, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk.
Szaftos, zsírosabb pecsenyék mellé ajánlom.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)