Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

bodzabogyó

A fekete bodza (Sambucus nigra) a pézsmaboglárfélék (Adoxaceae) családjába tartozó cserje vagy fa.
A bogyóiból készíthető leves, mártás, ecet, lekvár, bor és pálinka. Virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve, finom szénsavas üdítő italt kapunk, de frissen szedett virágokat palacsintatésztába mártva kisüthetjük, és szárított virágaiból főzött teát meghűléses betegségek gyógyítására használják, mivel kiváló lázcsillapító, izzasztó és köhögéscsillapító.

Fontos, hogy a bogyókat felhasználás előtt magtalanítsuk, mivel a magvak gyengén mérgezőek. Vigyázat, nemcsak a magvak, hanem a levelek, az éretlen bogyók, a friss kéreg sambunigrin glikozidatartalma miatt mérgező. Görcsöket, hányingert okoz.

Levelét érésgyorsítónak komposzthalmokba keverik.
A szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek. Erős szagú levét a legyek, egerek távol tartására permetezték.

Május-júniusban gyűjtsük a virágokat, de ne poros vagy közvetlen út mellett lévő bokrokról, a teljesen kinyílt, de szirmait még nem hullató virágokat válasszuk. Óvatos leöblítés után, lecsöpögtetve használjuk fel, lehetőleg minél hamarabb, mert nem igazán tárolható.

Augusztus-szeptemberben, a teljes érésben lévő bogyókat gyűjtsük. A magokat és a szárat eltávolítva használjuk fel. Villával könnyű leszemezni, de kesztyűben dolgozzunk, mert munkánk "eredménye" hetekig látható maradhat.









Receptek, melyekben van bodzabogyó
Bodzabogyóbor
Bodzabogyólikőr
Még több recept amelyikben van bodzabogyó