Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

Parmigiano Reggiano

parmezán sajt

Ez a nemzetközileg ismert sajt a középkorból, az Enza folyó völgyéből származik. E sajt annak köszönheti karakteres jellegét, hogy a külföldre való eladás igényét kiszolgálandó, tartósnak, és jól szállíthatónak kellett legyen. A Parmigiano Reggiano receptje az idők során változatlan formában maradt meg, az a sajt, amit ma eszünk, egy az egyben olyan, mint amit a középkorban fogyasztottak.
1996-ban kapta meg a DOP védettséget. A származási helyek a következők lehetnek: Reggio Emilia, Modena, Parma, Bologna és Mantova, illetve az ezekhez tartozó környező kis falvak.
A Parmigiano Reggiano elkészítéséhez kétféle tejre van szükség: egy, az esti fejésből származó, félig lefölözött, azaz félzsíros tejre, illetve a reggeli fejésből származó zsíros tejre. Természetesen mindkét fajta kizárólag helyi állatok lefejéséből származhat a szabályozás értelmében. A Parmigiano Reggiano az elkészítéskor édesebb, lágyabb, és hónapokig tartó érlelés során kezd el egyre markánsabb ízt felvenni. A Parmigiano Reggianót fogyaszthatjuk magában, felvágottak, borok mellé; reszelve kiválóan alkalmas tésztaételek ízesítésére, és természetesen nagyon sok olasz étel alapanyagát is képzi.
A Parmigiano Reggiano fogyasztásakor érdemes kipróbálni, a különböző szeletelési módokat, hisz minden egyes forma más ízt ad a sajtnak. Lehet reszelni (tésztákra), darabokra törni a parmezánkéssel (borhoz, felvágotthoz), illetve burgonyahámozóval vékony szeleteket szelni belőle (pizzára, salátára).

Receptek, melyekben van Parmigiano Reggiano
Még több recept amelyikben van Parmigiano Reggiano