Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

szójaolaj

A finomított szójaolaj íze semleges, a hidegen sajtoltnak azonban megvan a maga karakteres, erőteljes aromája. Kitűnően alkalmas sütéshez, főzéshez, pároláshoz; jellegzetes aromáját hamar átadja a hozzávalóknak. Amennyiben szívesen grillezünk sovány húst illetve zsenge halat, érdemes őket előtte szójaolajjal bekenni; az olaj ugyanis védőréteget képez, megakadályozva a gyors kiszáradást.
Sütőformákat, tepsiket vékonyabban, egyenletesebben kikenhetünk szójaolajjal, mint margarinnal vagy vajjal.
A még elsősorban reformboltokban kapható szójaolajat tároljuk sötét, szobahőmérsékletű, sötét helyen tárolni, mert a benne lévő vas és réz könnyen oxidálódik, így az olaj színe megváltozhat.
Az olajat hideg sajtolással állítják elő.
Viszonylag gyorsan savasodó, sütéskor kellemetlen szagú olaj. Színe karotin és kis mennyiségű klorofiltartalma miatt zöldessárga.
Étolajként, margaringyártásnál is hasznosítható, részleges hidrogénezés után salátaolajként is kiváló. Az étkezésen túl ipari felhasználása is ismert.
A szójaolaj linolsav tartalma különösen magas. Az esszenciális zsírsavak csoportjába tartozó linolsav a vérzsírértéket pozítivan befolyásolhatja.
A hidegen sajtolt szójaolajban legalább 3%-ban, a finomítottban pedig 0,1%-ban van jelen lecitin, amelynek fiatalító hatása mára bebizonyított, s számos kozmetikai termék tartalmazza.
Az elmúlt évben jelent meg a magyar gasztronómia hazai színterén a szójaolaj alapú sütőzsiradék. A meghatározó szójaolaj-tartalom, a speciálisan finomított technológia, a gazdaságosabb felhasználási lehetőség következtében a krémes sütőzsiradék az elmúlt hónapokban nem csak az ipari felhasználás színpadán aratott babérokat, hanem egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik meg iránta a nagykonyhák részéről is.

Receptek, melyekben van szójaolaj
Még több recept amelyikben van szójaolaj