Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

tökmagolaj

Friss salátákhoz dresszingként, valamint hidegkonyhai készítményekhez javasolt.
Sütésre, magas hőfokon való hevítésre nem ajánlott.
Héjnélküli ún. olajtökmagból nyerik, hideg sajtolással.
Sötétzöld színű, intenzív aromájú olaj.

A tökmagolaj összetevői:
Vitaminok: E, B1, B2, B6, A, C, D.
Nyomelemek: foszfát, nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz, mangán,
valamint 13 különböző zsírsav, továbbá növényi szteroid 1 %-ban, úgy mint a D5-D8, de különösen a D7 sterol, mely a természetben igen ritkán fordul elő.
Ezen kívül cucurbitin aminósavat is tartalmaz.
Magas E-vitamin tartalma segíti a nemi működést is.
Sokan mondják, hogy ez a “Zöld Viagra”.
A tökmagolaj véd a szabadgyököktől. A szabadgyökök magas reakció képességű anyagok, melyek több betegségnek okozói, mint pl.az érelmeszesedésnek, de felelősei az öregedésnek is. Kiváltói is a szív és keringési megbetegedéseknek. A kutatások azt igazolták, hogy a tökmagolaj különösen gazdag antioxidánsokban, amelyek a szabadgyököket megkötik. A tökmagolajban található a legtöbb antioxidáns és meglepő, hogy az olíva olajban a legkevesebb, de valamennyi növényi olajnál jobb értékkel rendelkezik a tökmagolaj. Ugyancsak meglepő felfedezés, hogy vízben oldódó antioxidánsok is találhatók benne. Ezeknek jelentősen nagyobb a védő szerepük az emberi szervezetben. Megállapították, hogy a tökmagolaj értékes szerepet tölthet be a szív és keringési rendellenességek megelőzésében is. A 40 és 60 éves férfiak 60%-ának, a 60-70 éves korosztálynak 75% -ának van prosztata gyulladása, mely a tökmagolajjal megelőzhető ill. az olaj rendszeres fogyasztásával a panaszok megszüntethetők .
Javallott nem csak az uraknak, hanem a hölgyeknek is, mivel a sima izomzatok erősítésére nekik is szükségük van, akár egy felfázás után néhány napig fogyasztani mindenképpen hasznos.

Még több recept amelyikben van tökmagolaj